Wat is een vaststellingsovereenkomst
Wat is een vaststellingsovereenkomst (VSO)?
Een vaststellingsovereenkomst (VSO), ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een juridisch document waarin jij en je werkgever afspraken maken over de beëindiging van je arbeidsovereenkomst.
Dit gebeurt meestal wanneer zowel jij als je werkgever het erover eens zijn dat het beter is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Bij een VSO is het belangrijk dat beide partijen akkoord gaan met de inhoud. Pas dan is er sprake van een geldige overeenkomst.
Maar wat houdt een VSO precies in? En wat moet je doen als je werkgever je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt?
Waarom wordt een vaststellingsovereenkomst aangeboden?
Een vaststellingsovereenkomst wordt meestal aangeboden door de werkgever wanneer er een wens is om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien is er sprake van een reorganisatie, of misschien vindt de werkgever dat jullie niet goed bij elkaar passen. Wat de reden ook is, het belangrijkste is dat een vaststellingsovereenkomst pas een voorstel is. Het is geen bevel of verplichting waar je zomaar mee akkoord moet gaan. Je bent dus ook nog niet ontslagen.
Wil je hierover meer lezen? Ik heb de redenen waarom een vso wordt aangeboden voor je op een rijtje gezet.
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst bevat verschillende afspraken over hoe en onder welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Ik heb hier de belangrijkste elementen die in een VSO worden opgenomen omschreven.
Wat te doen als je een vaststellingsovereenkomst ontvangt?
Ontvang je een vaststellingsovereenkomst van je werkgever? Dan is het belangrijk om rustig de tijd te nemen om deze goed door te lezen en niet meteen te tekenen. Een VSO is een complex juridisch document. Het is essentieel dat je de inhoud goed begrijpt en weet wat de gevolgen zijn van het ondertekenen.
Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen als je een vaststellingsovereenkomst ontvangt:
Lees de overeenkomst zorgvuldig door: Let op de kleine lettertjes en zorg ervoor dat je elk onderdeel van de overeenkomst begrijpt.
Schakel juridische hulp in: Het is altijd verstandig om een jurist of arbeidsrechtadvocaat te raadplegen voordat je een VSO ondertekent. Zij kunnen je helpen de voorwaarden te begrijpen en ervoor zorgen dat je rechten goed beschermd zijn.
Onderhandel over de voorwaarden: Weet dat een vaststellingsovereenkomst vaak een startpunt is voor onderhandelingen. Je kunt altijd proberen betere voorwaarden te bedingen, zoals een hogere ontslagvergoeding of een langere opzegtermijn.
Zorg voor duidelijkheid over je WW-rechten: Controleer of in de overeenkomst duidelijk staat dat het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt en dat er geen sprake is van verwijtbaar handelen van jouw kant. Dit is essentieel om je recht op een WW-uitkering veilig te stellen.
Denk na over de toekomst: Overweeg wat de impact van het ondertekenen van de VSO zal zijn op je toekomstplannen, zowel financieel als professioneel.
Vaststellingsovereenkomst bij ziekte of zwangerschap
Als je ziek bent of zwanger, gelden er speciale regels rondom het beëindigen van je arbeidsovereenkomst. Ben je ziek? Dan heb je in principe ontslagbescherming vanwege het opzegverbod tijdens ziekte. Het is meestal nadelig om een VSO te accepteren als je ziek bent en je ook niet beter kunt melden, omdat je dan mogelijk geen recht hebt op een WW-uitkering of Ziektewetuitkering. Je werkgever is verplicht om tijdens de eerste twee jaar van je ziekte je loon door te betalen, dus het is belangrijk om goed juridisch advies in te winnen voordat je een vaststellingsovereenkomst ondertekent.
Ook tijdens zwangerschap geldt er een opzegverbod. Het is daarom cruciaal om je goed te laten adviseren over je rechten en de mogelijke gevolgen van het ondertekenen van een VSO.
Wil je meer hierover weten? Lees dan hier verder over een vaststellingsovereenkomst bij ziekte.
Veelvoorkomende fouten bij een vaststellingsovereenkomst
Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten die werknemers maken bij het omgaan met een vaststellingsovereenkomst. Daar wil jij niet intrappen. Klik hier voor de meestvoorkomende fouten.
Waarom juridische hulp essentieel is
Het is altijd verstandig om juridische hulp in te schakelen als je te maken krijgt met een vaststellingsovereenkomst. Een jurist of arbeidsrechtadvocaat kan je helpen de voorwaarden van de overeenkomst te begrijpen, ervoor zorgen dat je rechten beschermd zijn en je begeleiden bij onderhandelingen. Dit is vooral belangrijk omdat vaststellingsovereenkomsten vaak complexe juridische taal bevatten en de gevolgen van het ondertekenen groot kunnen zijn.
Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wil je zeker weten dat je krijgt waar je recht op hebt?
Laat je VSO checken om zeker te zijn van je rechten en om er zeker van te zijn dat je alles uit de onderhandeling haalt wat erin zit.
Als de werkgever een budget voor de controle aanbiedt, voeren wij het voor dat bedrag uit en heb jij geen eigen kosten. Biedt de werkgever geen budget aan en/of wil je dat wij ook namens jou verder onderhandelen, dan bespreken we de opties daarvoor.