Belangrijkste onderdelen van een vaststellingsovereenkomst

Veelvoorkomende fouten in een vaststellingsovereeenkomst (VSO)

Als je een vaststellingsovereenkomst (VSO) van je werkgever hebt ontvangen, is het belangrijk om deze goed door te nemen voordat je iets ondertekent. Het komt nog al eens voor dat werkgevers fouten maken bij het opstellen van een VSO, wat ernstige gevolgen kan hebben voor jou als werknemer.

Een juridisch onvolledige of onjuiste overeenkomst kan je recht op een WW-uitkering in gevaar brengen of leiden tot een lagere (transitie)vergoeding dan waar je eigenlijk recht op hebt.

In deze tekst bespreken we de meestvoorkomende fouten die werkgevers maken bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst en waarom het belangrijk is om juridisch advies in te winnen voordat je akkoord gaat.

 

1. Geen correcte opzegtermijn hanteren

Een van de meest voorkomende fouten in een vaststellingsovereenkomst is dat de werkgever een verkeerde opzegtermijn hanteert.

Als de werkgever een te korte opzegtermijn hanteert, dan gaat je WW-uitkering niet aansluitend op het einde van je dienstverband in. Het UWV kijkt namelijk naar de wettelijke of contractuele opzegtermijn bij het beoordelen van je WW-rechten. Wanneer de opzegtermijn in de VSO te kort is, kan het UWV besluiten om je WW-uitkering later te laten ingaan, wat betekent dat je tijdelijk zonder inkomen komt te zitten.

Het is dus belangrijk dat de opzegtermijn in de vaststellingsovereenkomst klopt en in lijn is met de wet of je arbeidsovereenkomst.

 

2. Onjuist berekende transitievergoeding

Een andere veelvoorkomende fout is dat de transitievergoeding niet juist berekend is. Dit gebeurt soms bewust, maar vaak gaat het ook om een vergissing bij de berekening.

Laat de transitievergoeding altijd door een arbeidsjurist controleren. Zo weet je zeker dat de berekening en het genoemde bedrag klopt. Het laatste wat je wil is te weinig ontvangen toch?

 

3. Geen of onjuiste bedenktermijn opnemen

Het vergeten van een bedenktermijn in de vaststellingsovereenkomst is een veelvoorkomende fout van werkgevers. Volgens de wet heb je als werknemer altijd recht op een bedenktermijn van minimaal 14 dagen na ondertekening van de VSO. Dit geeft je de mogelijkheid om je beslissing te heroverwegen.

De wettelijke bedenktermijn moet opgenomen worden in de vaststellingsovereenkomst, Vergeet de werkgever dit? Dan wordt de termijn automatisch verlengd naar 21 dagen. Natuurlijk is dit in jouw voordeel, maar het geeft ook aan dat de vaststellingsovereenkomst misschien niet erg zorgvuldig is opgesteld.

 

4. Geen rekening houden met een WW-uitkering

Een vaststellingsovereenkomst moet "WW-proof" zijn, anders loop je het risico dat het UWV je aanvraag voor een WW-uitkering afwijst.

Werkgevers vergeten soms cruciale onderdelen op te nemen die jouw WW-uitkering veiligstellen. Zo is het essentieel dat in de VSO duidelijk wordt vermeld dat het initiatief voor de beëindiging van het dienstverband bij de werkgever ligt en dat het ontslag niet jouw schuld is.

Mocht een werkgever hier niet de juiste dingen benoemen, dan kan het UWV concluderen dat je verwijtbaar werkloos bent en zou daarmee je recht op een WW-uitkering vervallen.

 

5. Geen rekening houden met cao-afspraken

Bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst vergeten werkgevers soms om rekening te houden met bepalingen uit de cao die van toepassing is op jouw dienstverband. In een cao kunnen specifieke afspraken staan over het beëindigen van een arbeidscontract, bijvoorbeeld over de opzegtermijn of een extra vergoeding.

Als de werkgever deze afspraken negeert of afwijkt van de cao, kan dit leiden tot problemen of zelfs juridische conflicten. Controleer daarom of er een cao van toepassing is op jouw functie en of de vaststellingsovereenkomst hiermee in lijn is. Een jurist kan je helpen om te zorgen dat de VSO voldoet aan de cao-voorschriften.

 

6. Vergeten van het concurrentie- of relatiebeding

Veel werknemers hebben in hun arbeidscontract een concurrentie- of relatiebeding staan. Deze bepalingen blijven van kracht na het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst, tenzij er specifieke afspraken over worden gemaakt in de VSO.

Werkgevers vergeten wel eens om iets te vermelden over een relatie-/concurrentiebeding, wat kan leiden tot onduidelijkheid en mogelijke juridische conflicten na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Als je een concurrentiebeding hebt, kan dit je beperken in het vinden van een nieuwe baan in dezelfde sector. Daarom is het belangrijk om hierover te onderhandelen bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst.

 

Advies: laat je VSO altijd juridisch controleren

In een vaststellingsovereenkomst kunnen veel fouten staan die nadelige gevolgen voor jou als werknemer kunnen hebben. Of het nu gaat om een verkeerde opzegtermijn of een foutieve transitievergoeding, het is essentieel om de VSO juridisch te laten checken.

Wij bieden een juridische check van jouw vaststellingsovereenkomst, voor het budget dat jouw werkgever aanbiedt. Zo heb je zelf geen kosten, weet je dat de VSO correct is opgesteld, dat de VSO ‘WW-proof’ is en krijg je tips over de punten waarover je verder kan onderhalen.

Wil je dat wij verder onderhandelen voor je? Dat kan natuurlijk ook. Daar maken we dan samen nadere afspraken met je over.

Een goede juridische check
voordat je tekent

Tips voor de onderhandeling

Kosten voor de werkgever

Binnen 2 werkdagen antwoord