Onderdelen van een vaststellingsovereenkomst

Belangrijke elementen van een VSO 

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt vaak gebruikt om een arbeidsovereenkomst te beëindigen met wederzijds goedvinden. Dit document legt de afspraken tussen werkgever en werknemer vast, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Maar wat moet er precies in een vaststellingsovereenkomst staan? En welke elementen zijn cruciaal om op te nemen?

Op deze pagina nemen we je mee door de belangrijkste onderdelen die je in een VSO kunt tegenkomen. We geven je praktische tips en aandachtspunten, zodat je goed voorbereid aan tafel komt en niets over het hoofd ziet.

 

1. Basisgegevens van werkgever en werknemer

Allereerst moeten de gegevens (naam en adres) van zowel de werkgever als de werknemer duidelijk in de overeenkomst worden opgenomen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is essentieel om de juiste gegevens te vermelden om juridische verwarring te voorkomen. Zorg ervoor dat deze informatie klopt voordat je verder gaat met de inhoud van de overeenkomst.

 

2. Einddatum arbeidsovereenkomst

Een van de belangrijkste onderdelen van een VSO is de datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt. Deze datum moet concreet worden vastgelegd, omdat dit het moment is waarop alle rechten en plichten tussen werkgever en werknemer formeel eindigen.

Om aansluitend recht op een WW-uitkering te hebben, moet de opzegtermijn die voor de werkgever geldt in acht worden genomen.

 

3. Initiatief voor beëindiging

Voor het veiligstellen van je recht op een WW-uitkering is het cruciaal dat in de VSO duidelijk wordt vermeld dat het initiatief voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij de werkgever ligt. Hiermee voorkom je dat je door het UWV als verwijtbaar werkloos wordt beschouwd, wat je recht op een WW-uitkering in gevaar zou kunnen brengen.

Zorg ervoor dat deze formulering helder en ondubbelzinnig in de overeenkomst staat.

 

4. Reden van beëindiging

De reden voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst moet ook in de VSO worden opgenomen. Vaak worden er neutrale termen gebruikt zoals "verschil van inzicht" of "reorganisatie" om te voorkomen dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst als verwijtbaar wordt gezien.

Het is belangrijk dat de reden aansluit bij de feitelijke situatie, maar ook zodanig wordt geformuleerd dat het je WW-rechten beschermt.

 

5. Geen dringende reden

De VSO moet expliciet vermelden dat er geen dringende reden ten grondslag ligt aan het ontslag. Een dringende reden, zoals ernstig verwijtbaar gedrag, kan ertoe leiden dat je geen recht hebt op een WW-uitkering. Door duidelijk te stellen dat hiervan geen sprake is, voorkom je problemen bij het aanvragen van een uitkering.

 

6. Wederzijds goedvinden

Het concept van wederzijds goedvinden is een hoeksteen van de vaststellingsovereenkomst. Dit betekent dat beide partijen instemmen met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst zonder tussenkomst van een rechter of het UWV. Dit moet expliciet in de overeenkomst staan om te bevestigen dat er geen sprake is van een eenzijdig ontslag.

 

7. Bedenktermijn

Volgens de wet heb je als werknemer altijd een bedenktermijn van minimaal 14 dagen na ondertekening van de VSO. Tijdens deze periode kun je zonder opgave van redenen de vaststellingsovereenkomst ontbinden.

Als de bedenktermijn niet in de VSO wordt genoemd, wordt deze automatisch verlengd naar drie weken.

Mocht je de vaststellingsovereenkomst al getekend hebben, dan is het dus van belang om deze 14 dagen alsnog te gebruiken om juridisch advies in te winnen.

 

8. Vrijstelling van werkzaamheden

Een veelvoorkomend onderwerp in de VSO is de vrijstelling van werkzaamheden. Dit wordt ook wel vrijstelling van de arbeid genoemd. Het betekent dat je als werknemer niet hoeft te werken tijdens de opzegtermijn.

Het is belangrijk dat hierover duidelijke afspraken worden gemaakt. Als er wordt afgesproken dat je niet hoeft te werken, vraagt de werkgever meestal ook dat je vakantiedagen opneemt in ruil voor de vrijstelling. Dan worden er dus geen vakantiedagen uitbetaald bij het einde van het dienstverband.

 

9. Ontslagvergoeding

Een van belangrijkste onderdeel van de VSO is de ontslagvergoeding. Hoewel een ontslagvergoeding niet verplicht is bij een vaststellingsovereenkomst, wordt er vaak over onderhandeld. Meestal wordt de wettelijke transitievergoeding als ondergrens gezien, maar wordt er een hoger bedrag overeengenkomen.

Het bedrag van de vergoeding en de voorwaarden voor uitbetaling moeten duidelijk in de overeenkomst worden vermeld. Het genoemde bedrag is bruto en wordt door de werkgever belast met de verschuldigde loonheffingen.

Controleer goed wat de hoogte van de vergoeding is en wanneer deze uiterlijk wordt uitbetaald.

 

10. Eindafrekening

De eindafrekening omvat alles wat je nog tegoed hebt van je werkgever, zoals openstaand salaris, vakantiegeld, eventueel niet-genoten vakantiedagen, bonussen of andere vergoedingen.

Het is essentieel dat de VSO duidelijk beschrijft welke elementen onderdeel uitmaken van de eindafrekening en wanneer deze wordt uitbetaald.

 

11. Concurrentie- en/of relatiebeding

Als er een concurrentie- en/of relatiebeding van toepassing is, moet de VSO duidelijk aangeven of deze bedingen blijven gelden, worden aangepast of komen te vervallen. Een relatiebeding en concurrentiebeding kunnen je toekomstige werkmogelijkheden beperken. Het is daarom van belang om daar nadere afspraken over te maken, of om overeen te komen dat deze bedingen komen te vervallen.

 

12. Inleveren bedrijfseigendommen

Een VSO moet specificeren welke bedrijfseigendommen je moet inleveren en wanneer dit moet gebeuren. Voorbeelden van bedrijfseigendommen zijn een auto van de zaak, sleutels, laptop, mobiele telefoon, werkkleding en toegangspassen. Door duidelijke afspraken te maken over het inleveren van deze eigendommen, voorkom je misverstanden en mogelijke juridische complicaties.

 

13. Pensioenregeling

De VSO moet ook duidelijkheid geven over de afwikkeling van de pensioenregeling. Meestal wordt vastgelegd dat de opbouw van pensioenaanspraken eindigt op de dag dat de arbeidsovereenkomst eindigt. Zorg ervoor dat de VSO duidelijk vermeldt wat er met je pensioen gebeurt en dat de werkgever zijn wettelijke verplichtingen nakomt.

 

14. Vergoeding voor kosten van rechtsbijstand

Vaak biedt een werkgever een vergoeding aan voor (een deel van) de kosten voor juridische bijstand die de werknemer maakt om de VSO te laten beoordelen. Als de werkgever dit aan heeft geboden, moet het expliciet in de overeenkomst worden opgenomen, inclusief het maximumbedrag dat wordt vergoed en hoe deze kosten moeten worden gedeclareerd.

 

15. Getuigschrift en referenties

Het is verstandig om in de VSO een afspraak op te nemen over het verstrekken van een positief getuigschrift en eventuele referenties. Dit kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

 

16. Geheimhouding en communicatie

Bijna elke VSO bevat een geheimhoudingsbeding waarin beide partijen afspreken dat ze geen details over de inhoud van de overeenkomst met derden mogen delen. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over hoe het vertrek van de werknemer wordt gecommuniceerd, zowel intern binnen het bedrijf als extern naar klanten en leveranciers. Het is belangrijk om te weten wat er wel en niet gezegd mag worden om discussies in de toekomst te voorkomen.

 

17. Finale kwijting

Een finale kwijtingsclausule is een standaard onderdeel van een VSO. Hierin wordt afgesproken dat beide partijen na uitvoering van de vaststellingsovereenkomst niets meer van elkaar te vorderen hebben. Het zorgt ervoor dat het dossier definitief wordt gesloten en er geen verdere claims kunnen worden ingediend. Het is belangrijk dat deze clausule duidelijk is geformuleerd, zodat er geen ruimte is voor misinterpretatie.

 

18. Ondertekening

Tot slot moet de vaststellingsovereenkomst worden ondertekend door zowel de werkgever als de werknemer. Hierbij worden de plaats en de datum van ondertekening vermeld. Het is ook verstandig om elke pagina van de overeenkomst door beide partijen te laten paraferen, om aan te geven dat alle voorwaarden zijn gelezen en geaccepteerd.

 

Juridisch advies

Het is altijd aan te raden om juridisch advies in te winnen voordat je een VSO ondertekent, zodat je zeker weet dat je de best mogelijke voorwaarden krijgt. Ook controleert een jurist of de werkgever bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst geen fouten heeft gemaakt. Je leest hier veelvoorkomende fouten bij een vso.

Wij staan klaar om je te helpen. Vraag hier jouw check van je vaststellingsovereenkomst aan. Heeft jouw werkgever een budget aangeboden voor rechtsbijstand? Dan doen wij de check voor dat bedrag en heb jij verder zelf geen kosten.

Een goede juridische check
voordat je tekent

Tips voor de onderhandeling

Kosten voor de werkgever

Binnen 2 werkdagen antwoord